Responsable de comunicació.

De forma habitual observem que en diferents llocs es parla del Community Manager i en casos potser es fa d’una forma lliure i sense tenir en compte el significat més immediat. Darrerament és molt habitual fer servir frase i paraules en anglès per descriure conceptes, idees i activitats, però el cert és que les tenim en català, gràcies a que la nostra llengua és molt rica en vocabulari i per tant, m’agrada molt més parlar del Responsable de Comunicació.

Des de sempre, els periodistes han estat les persones que han exercit aquesta funció. I ho dic d’acord amb la descripció de funcions que AERCO fa, l’Associació Espanyola de Responsables de Comunicació, sobre les persones que exerceixen aquesta funció. Amb l’arribada de les comunicacions per Internet i l’aparició de les xarxes socials i noves tecnologies, el 2.0, l’aparició de nous Responsables de Comunicació és cada dia més important. Els blogs personals han permès que els seus continguts, el corrent d’opinió, les comunicacions i informacions, les diferents aportacions siguin molt més majoritàries i es puguin difondre arreu del món.  Per tant, ara ja no és tant sols una tasca de referència dels i de les periodistes, sinó que de molts més usuaris.

Una de les principals característiques d’un bon comunicador és la seva capacitat de redacció. Saber escriure no és pas una tasca fàcil. I molt més difícil és transmetre de forma clara i senzilla allò que es vol dir i que sigui entenedor pel que rep l’escrit. Un bon comunicador és també aquell que té capacitat per redactar cartes, notes, comunicats de premsa i altres escrits encara que després siguin signats per un tercer. Ha de tenir prou capacitat per conèixer a la persona per la que escriu per donar estil i forma. Com bé diuen en les descripcions de funcions adjuntes, el comunicador ha de conèixer molt bé i de forma clara allò al que es refereix en els seus escrits. Tant si són dels productes d’una empresa, dels seus serveis, de la pròpia empresa com si ho fa en una administració pública o en un partit polític. En aquests dos darrers casos, el seu grau de coneixement ha de ser encara més elevat ja que en molts casos, els escrits que redacta han de ser fets en nom de terceres persones i per tant és precís que el seu coneixement sigui molt més acurat ja que a través de les paraules del redactat ha de quedar l’empremta del titular. Ha d’incloure el seu estil personal, les seves paraules, formes i maneres de dir. Per tant precisa un contacte molt directe amb la persona per la que està treballant. L’ha de conèixer bé. S’ha de posar en la seva pell per saber com ho ha de dir.

Però també hi ha una figura professional que també se la podria considerar com a responsable de comunicació i en la majoria del casos passa desapercebuda. Em refereixo als comercials, als venedors de les empreses del sector privat. Saber vendre tampoc és una tasca fàcil i l’èxit del venedor o del comercial, també està en la forma que sàpiga vendre el producte. Es a dir, en la forma en la que transmeti, comuniqui, al possible comprador, les excel·lències i qualitats del producte. Un bon producte o servei que no se sàpiga vendre, no tindrà mai un bon resultat.  Està clar que hi ha productes que gairebé no precisen de moltes explicacions per ser venuts, però encara així, si el venedor no sap comunicar de forma clara que és exactament allò que està oferint, poden haver certes dificultats per assolir la millor fita.

La tasca del comunicador ha d’anar lligada amb la resta de membres que formen la direcció. Com he dit abans, sigui empresa, administració pública o partit polític, ha d’estar sempre informat de tots els moviments, novetats, actualitzacions, per poder-les recollir i posteriorment comunicar-les als interessats.

Les seves eines, actualment, són moltes i permeten una gran difusió. Les xarxes socials com Twitter, Facebook, els portals web, els blogs i altres són les eines de treball del comunicador, però no es pot deixar d’observar que la seva gran capacitat i l’èxit que es proposi sempre estaran en les seves mans, ja que són les que el permeten redactar allò que la seva ment ha estructurat.

Per tant, una tasca important pels comunicadors és també la formació de terceres persones i en aquest cas del equips comercials de les empreses. Perquè s’ha de saber vendre i no permetre que no et comprin.

Com va dir en Hemingway, la paperera és el primer moble en el despatx d’un bon escriptor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *